Hoe kom je van je imago ‘aardig’ af?

Een aardige maar besluitvaardige adviseur. Kan dat?

Peter is een jonge beleidsadviseur op een kennisinstituut en is nu sinds twee jaar procesleider van twee kleine teams. Hij merkt dat hij een andere houding nodig heeft als beginnend leidinggevende. Hij vindt het moeilijk om besluiten te nemen en zijn teamleden aan te spreken op hun gedrag. In zijn externe contacten als adviseur mag hij duidelijker en effectiever te zijn. Hij verwachtte dat hij zelf deze nieuwe kwaliteiten kon aanscherpen maar heeft toch de hulp van een coach nodig. 

Het probleem van Peter is dat hij het belangrijk vindt aardig gevonden te worden en zijn grenzen niet trekt. Het gevolg  van dit gedrag is dat zijn uitstraling te vriendelijk overkomt in de contacten met zijn teamleden en collega’s die boven hem staan. Hij heeft een sterke neiging alles mee te wegen en wil graag dat iedereen het met elkaar eens is. Peter mag meer balans ontwikkelen tussen zijn aardige en strenge gedrag.

Sparren met een coach

Tijdens ons intakegesprek geeft Peter aan dat hij heeft behoefte om te sparren met een coach. Hij wil heel graag minder voorzichtig en vriendelijk opereren met zijn projectleden en collega’s en hen aanspreken op hun gedrag. Hij wil leren makkelijker besluiten te kunnen nemen. Ook wil hij het team makkelijker coördineren en haar functioneren verbeteren.

Als kind is Peter verlegen en vindt hij nieuwe mensen eng. Gelukkig is hij niet meer zo verlegen als vroeger. Hij is gepest in de eerste klassen van de middelbare school omdat hij uit de toon viel. Hij heeft toen niet gereageerd en liet het over zich heenkomen. Ook nu nog lacht hij liever de problemen weg dan de confrontatie aan te gaan. Dit pleasen zit hem in de weg bij zijn leiderschap.

Omgaan met feedback en inzichten vergroten

Na een aantal 1 op 1 gesprekken is de uitstraling  van Peter veranderd. We hebben uitgebreid gesproken over zijn uitstraling en hoe hij overkomt. Peter heeft feedback van mij gekregen hierover en dit heeft zijn inzichten vergroot. Hij is zich bewust van punten uit zijn verleden die nu nog steeds spelen. Zijn gezicht is volwassener en krachtiger geworden. Ook geeft hij sneller zijn grenzen aan in kleine dingetjes naar zijn teamleden.

Naast de 1 op 1 gesprekken deed Peter mee aan de Workshop Leiderschap in Balans, waarin hij oefende meer in zijn autoriteit te staan tijdens een MT.

Zijn teamleden ervaren dat Peter steviger in zijn schoenen staat als hun procesleider. Hij trekt niet alles meer naar zich toe door grenzen aan te geven en laat ze meer zelf zaken oplossen. Bij zijn collega’s, die boven hem staan, valt het op dat hij veel daadkrachtiger zijn beslissingen neemt. Hij heeft zelfs spontaan op een andere vacature gereageerd en besloten van baan te veranderen!

Loop jij ook vast in je werk, je functioneren en wil je een stap in je carrière maken? Bestel dan mijn inspirerende boek Succesvol Coachend Leidinggeven. In dit ebook krijg je een introductie op de 6 dimensies van tegenovergestelde kwaliteiten. Je krijgt inzicht in je eigen functioneren en begrijpt waarom je doet zoals je doet.