Hoe je beter resultaten haalt door minder controle

We maken kennis met Guido. Guido is een jonge engineer en werkt sinds enkele jaren bij een innovatief technisch bedrijf. Guido heeft een probleem met timemanagement dat volgens zijn leidnggevende niet met een boekje op te lossen is. Guido heeft moeite met het plannen van zijn werk en haalt regelmatig zijn deadlines niet. Hij gaat vaak met een slecht gevoel naar huis en ligt dan ‘s nachts  in zijn bed te piekeren over zijn werk. Max is zijn leidinggevende en vindt het belangrijk dat Guido een grotere output gaat leveren en meer zelfstandig wordt.

Controle loslaten

Het probleem van Guido is dat hij te veel controle op zichzelf uitoefent en het lastig vindt om los te laten. Op anderen als zijn projectleider en collega’s heeft hij juist te weinig controle en invloed. Het gevolg van dit gedrag is dat hij vaak niet op tijd is met het leveren van zijn gegevens van een onderzoek. Op dat moment communiceert hij dit te weinig en raakt hierdoor gespannen. Belangrijk voor hem is om meer los te laten en assertiever te worden. In het intakegesprek vertelt Guido dat hij behoefte heeft aan meer overzicht op zijn werk. Hij wil zijn werk beter leren plannen en organiseren. Hij wil graag meer plezier in zijn werk hebben en geen last hebben van negatieve gevoelens als frustratie en falen.

Grenzen aangeven

In het eerste 1 op 1 gesprek gaan we dieper in op zijn jeugdperiode. Guido had toen een slechte relatie met zijn ouders en daardoor ontwikkelde hij dwangmatig gedrag. Het verband tussen beiden is een nieuw inzicht voor Guido. Gelukkig is zijn dwangmatig gedrag een stuk minder geworden, maar zijn behoefte aan controle over zichzelf op zijn werk is er nog een staartje van. Guido heeft veel geoefend om in gesprekken duidelijker te zijn en zijn grenzen aan te geven. Hij maakte afspraken die hij niet kon nakomen. Ook om veel sneller zijn frustratie te uiten en samen te praten over een oplossing.

Naast de 1 op 1 gesprekken heeft Guido ook deelgenomen aan de Workshop Leiderschap in Balans. Daarin leerde hij zijn controle meer los te laten.

Beter timemanagement

Voor Guido is het belangrijk veel meer te communiceren in het algemeen en vooral bij het maken en nakomen van afspraken. Hij is zich nu bewust wanneer hij spanning ervaart. Hij kan nu zijn gevoel woorden geven en zich makkelijker uiten. Hij is daar losser in geworden en kan sneller uit een dipje stappen. Guido is meer in staat zijn eigen gemoedstoestand voorop te stellen en ook meer tevreden met zijn dagelijks functioneren. Zijn probleem met timemanagement zat vooral in zijn communicatieprobleem. Max, zijn leidinggevende, vindt dat Guido een grote stap heeft gezet en nu klaar is om naar een hoger niveau te groeien.

Wil jij beter functioneren en wil je een stap in je carrière maken? Bestel dan mijn boek Succesvol Coachend Leidinggeven. Je krijgt hiermee inzicht in je eigen functioneren en begrijpt waarom je doet zoals je doet.