Highlights uit de workshop Leiderschap in balans

29 maart 2016 was er weer een workshop Leiderschap in balans. 8 oktober 2019 is de volgende keer.

Wat waren nu de vragen die ingebracht werden? In een van de cases ging het om een gesprek van een deelnemer met een projectleider over de planning en de deadline die ze afgesproken hebben. Hoe ga je daarmee om als je die deadline niet haalt. We hebben het gesprek een aantal keren geoefend om steeds een stap te kunnen maken. Het begon met een gesprek waarin de deelnemer een voorstel deed en eindigde met concrete afspraken over wanneer het klaar zou zijn. En ook de ruimte nam voor extra tijd in het geval dat. Op zich een redelijk gesprek. Wat wel opviel is dat het nogal op taakniveau bleef.

Andere deelnemers die geobserveerd hadden gaven in hun feedback het volgende aan de deelnemer weer. Jij brengt alle energie in en de projectleider hoeft niets te doen. Waarom hou je je probleem zo bij je vast? Ga eens meer in interactie met je projectleider en laat stiltes vallen.

In de tweede oefening deed hij dat en zag je energetisch een heel ander beeld. De projectleider had nu wel veel inbreng en er was een veel wisselwerking. En de projectleider ging nu voor hem zorgen. Dit was een stuk beter voor de deelnemer als de eerste oefening, dit gaf opluchting. Toen hebben we nog een keer geoefend maar dan met meer gevoel. Vertel de projectleider wat je gevoel achter dat planningsprobleem is en niet alleen op taakniveau. Je voelt je dan wel kwetsbaar, maar je projectleider zal je dan ook echt helpen omdat het duidelijk op tafel ligt.

In een andere case ging het om een teamoverleg. Het team draaide niet goed en dat had invloed op de resultaten. De leidinggevende wilde dit bespreken. In de eerste oefening inventariseerde hij bij iedereen wat het probleem was. Hij hield het proces heel goed in de gaten zodat iedereen de ruimte had om zijn inbreng te doen. De leidinggevende vertelde niet wat hij er echt van dacht.

Op deze manier ligt er wel veel informatie op tafel maar wat dan? De energie valt dan ook wat weg. Na een paar tussenstappen kreeg de deelnemer het advies om zijn autoriteit meer in te zetten en direct en heel persoonlijk tegen zijn teamleden te zeggen wat hij er van vond. En welke verbetering hij van elk teamlid wilde zien. Natuurlijk was iedereen toen wakker. Persoonlijk aanspreken doe je niet alleen in een 1 op 1 gesprek! Het geeft juist commitment om het in je team te doen en iedereen er bij te betrekken. Teamleden kunnen elkaar dan stimuleren. Er is wel moed voor nodig.

Het was heel erg leuk om voor de eerste keer mijn boek Succesvol Coachend Leidinggeven cadeau te geven aan het eind van de workshop! Het boek wordt voortaan bij elke workshop als cadeau uitgereikt.