Boekrecensie | Dirk Boersma

Iedereen kent dat wel de verschillen in reacties, die mensen bij je oproepen. En, niet alleen mensen trouwens, het kunnen net zo goed de omstandigheden zijn, die ervoor zorgen datje blij, vrolijk of somber en chagrijnig bent. Je merkt zulke zaken aan jezelf maar je merkt ze ook bij anderen. Je merkt dat je kortaangebonden bent tegen je medewerkers, ook al geven ze er geen aanleiding toe. Maar je gedraagt je zo omdat je het nou eenmaal zo gewend bent. Of je staat bekend als aardig, het lukt je niet om boos te worden, zelfs niet als de situatie erom vraagt.
Situaties veranderen vaak en het is belangrijk om je gedrag af te stemmen op de situatie waarin je je bevindt. Zeker als je leiding geeft is dat belangrijk. Het begrip situationeel leiding geven is niet voor niets zo populair als het gaat om leiderschapsontwikkeling. En zoals bij veel dingen het geval is, is het hier ook ; het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het boek Succesvol Coachend Leidinggeven van Truus Dekkers gaat daarover. Het gaat over het bewust schakelen tussen harde en zachte kwaliteiten.

Het is geen theoretisch boek maar een boek ontstaan vanuit de eigen praktijk van Dekkers, een praktijk waarbij het schakelen tussen harde en zachte kwaliteiten erg belangrijk was. Namelijk de praktijk van het gevangenisleven. Dekkers trainde mensen, die gevangenen bewaakten en merkte hoe moeilijk ze het vonden om het ene moment aardig en het andere moment streng te zijn. Vaak wordt ons gedrag in zulke situaties gestuurd door ons gevoel. We laten ons gevoel het stuur in handen nemen. Dat leidt maar al te vaak tot resultaten waar we niet blij mee zijn. Daarom is het belangrijk om bewust met dat schakelen bezig te zijn om in elke situatie het passende gedrag te kunnen vertonen. Daarover gaat het boek van Dekkers. Je ontdekt hoe je in zes stappen hoe je een effectieve balans kunt vinden tussen je harde en je zachte kwaliteiten. Je ontdekt ook hoe  je  diverse energieën, die elkaar beïnvloeden, kunt herkennen om daarmee effectiever je eigen gedrag te sturen.

Zoals ik al schreef het boek van Dekkers is geen theoretisch boek. Het is een boek waarin je de praktijk op elke bladzijde tegen komt. Het is een boek wat je helpt om echt houvast  te vinden je werk van alle dag als leidinggevende. Ik kan het elke leidinggevende van harte aanbevelen. En voor coaches en trainers biedt het boek veel materiaal om in leiderschapstrainingen te gebruiken.

Dirk Boersma