Aandacht voor het proces brengt je dichter bij je doel

Maarten is manager bij een innovatief technisch bedrijf. Ik werk sinds een aantal jaren regelmatig als coach voor dit bedrijf. Van zowel de HR manager als zijn collega heeft Maarten mijn naam gekregen. Hij mailt me uitgebreide informatie over zijn situatie en hij wil graag kennismaken.

In onze kennismaking vertelt Maarten dat hij wil leren sterker in zijn schoenen te staan, meer zijn eigen koers te volgen en autonoom te zijn. Hij wil graag minder controle naar zijn medewerkers uitoefenen en hen vrijer laten. Ook wil hij meer het proces in de gaten houden en dit benoemen.

Procesgericht

Het probleem van Maarten is dat hij te doelgericht is en zich makkelijk aanpast aan anderen. Het gevolg van dit gedrag is dat hij vooral gericht is op de inhoud en het doel en weinig stilstaat bij het proces. Hij vindt het moeilijk keuzes te maken en echt voor zichzelf te kiezen. Hij mag meer balans ontwikkelen tussen procesgericht en doelgericht zijn.

3-gesprek

In het 3-gesprek waar ook zijn leidinggevende Hugo bij aanwezig is en zijn kant van het verhaal vertelt, noemt Hugo twee aandachtspunten die belangrijk zijn voor Maarten. Maarten gaat vaak tot het gaatje, is resultaatgericht en trekt werk naar zich toe. Zijn persoonlijke effectiviteit kan beter, vooral in het omgaan met spelletjes die op alle niveaus op het werk worden gespeeld.
In zijn jeugd is Maarten een voorbeeld van iemand die heel goed kan leren, vriendjes bij de vleet heeft en ook goed is in sport. Hij voelt zich stiekem beter dan anderen en is een tikje arrogant. Ook nu, zoveel jaren later, is hij vaak nog bezig met te bewijzen de beste te zijn. In plaats van zijn gevoelige intuïtieve karakter de ruimte te geven en effectief in te zetten op zijn werk.

Leiderschap in balans

In het coachingstraject neemt Maarten naast de 1 op 1 gesprekken ook deel aan de Workshop Leiderschap in balans. In een kleine groep oefent Maarten met een overleg en blijkt dat hij het eng vindt om in zijn autoriteit te staan. Hij oefent om directiever te zijn en meer to the point.
Meer procesgericht zijn betekent aandacht te hebben voor de manier waarop je doel bereikt wordt. Niet op technisch gebied, maar in de samenwerking met mensen. Concreet gaat het dan over de sfeer, de interactie en het gedrag van collega’s en jezelf. Door te benoemen wat er speelt zorg je dat de interactie wordt verbeterd. Op een bepaald moment kreeg Maarten in een overleg een reprimande voor een fout die hij gemaakt had. Hij durfde niet in dit overleg zijn boosheid daarover te uiten. Dat heeft hij wel na het overleg in 1 op 1 gesprekken gedaan en dat gaf hem een goed gevoel. Voorheen zou hij dan verongelijkt naar huis zijn gegaan.

Een procesopmerking is een opmerking in een of twee zinnen over het proces wat op dat moment speelt en plaatsvindt. De kracht van een procesopmerking maken is vooral dat je het gesprek of een overleg verdiept en dichter tot de kern komt. Op die manier kom je ook dichter tot je doel.
Voor Maarten is het belangrijk om zijn gewoonte om harder te gaan rennen als hij het druk heeft te veranderen. Hij heeft geleerd grenzen te stellen en meer rust te creëren, zowel letterlijk als in zijn hoofd. Hij is gestopt met s’ avonds te werken.

In gesprekken, waaronder ook zijn beoordelingsgesprekken, straalt hij meer rust en vertrouwen uit. Hij heeft geleerd sneller op zijn doel af te gaan door minder te dralen en minder woorden te gebruiken. Zich minder aan te trekken van anderen. Maarten heeft meer zijn eigen ritme gevonden en bepaalt meer zijn eigen koers. Zijn leidinggevende Hugo vindt dat de vijf doelen van het coachingstraject goed behaald zijn.

Wil jij beter functioneren en wil je een stap in je carrière maken? Bestel dan mijn boek Succesvol Coachend Leidinggeven. Je krijgt hiermee inzicht in je eigen functioneren en begrijpt waarom je doet zoals je doet.